Незабавно да бъде прекратен договора с Gemcorp, призоваха от ГЕРБ

...
 Незабавно да бъде прекратен договора с Gemcorp, призоваха от ГЕРБ
Коментари Харесай

ГЕРБ: Незабавно прекратете договора с Gemcorp!

 Незабавно да бъде преустановен контракта с Gemcorp, приканиха от ГЕРБ на ексклузивен брифинг. „ Цялата енергетика на България е дадена на две офшорни компании ", съобщи някогашният водачът на партията Бойко Борисов в коментар за меморандума, подписан от кабинета " Петков " преди седмици с компанията Gemcorp за вложения в енергетиката на стойност към 1 милиарда $. Думите му потвърти и някогашният енергиен министър Делян Добрев, който разкри малко повече детайлности въз основа на предоставеното им от министъра на енергетиката копие от меморанудма. От ГЕРБ благодариха особено, че са получили документа 24 часа откакто са го поискали. Това е бистрота, Лорер месеци наред ни пращаше различен контракт, включи се и водачът на партията Бойко Борисов.

От видяното излиза наяве, че има не желание за вложения, а съглашение, съобщи Делян Добрев. В него е записано, че страните имат желание да съфинансират действия, добави той.

„ Свидетели сме на поредност от неистини от премиера Петков във връзка с компанията Gemcorp през цялото време. Първата неистина стартира още в деня на сключване на меморандума. Излъгаха ни за компанията и това може да го видите на формалната страница на Министерството на енергетиката. Оказа се, че са подписали с офшорка, записана през 2016 година в Джърси. Тя пък е обвързвана с офшорки на Кайманите и Женева. Обвързваме нашата енергетика с капитали с незнаен генезис ”, изясни Десислава Трифонова.

Кой избра тези две офшорки, с цел да съинвестира страната с тях в енергетиката?, попитаха обвинително от ГЕРБ.

И още: „ Дейността на Gemcorp не е обвързвана с енергетика. Тя се занимава с търговия на диаманти. “, разгласи Десислава Трифонова

Меморандумът регламентира съдействието сред страните по отношение на „ планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика “, гласеше известие от Министерството на енергетиката, изпратено след подписването на съглашението.

След медийни изявления, в това число и на Financial Times за връзки на Gemcorp с фонд на доближен до Путин съветски олигарх,  вицепремиерът Асен Василев съобщи, че английската компания Gemcorp е " пристигнала с сътрудници от американското посолство ". От дипломатическата задача на Съединени американски щати обаче изрично отхвърлиха това да е истина, както и че не дава отговор на истината още едно изказване на Василев, че представител на американското посолство е участвал на подписването на меморандума.

Преди няколко дни пък министър председателят Кирил Петков съобщи, че Gemcorp ще бъде дадена за инспекция на ДАНС.

„ Както господин Борисов сподели - цялата българска енергетика е дадена на две офшорки. Всъщност, съгласно това съглашение, не можем да мръднем, без да питаме офшорните компании. “, разяснява още Делян Добрев. В него написа, че страните се схващат да съфинансират действия ”, съобщи той, като даде образец за съфинансиране на планове в „ Марица Изток ", където земята е държавна, както и в интерконектора с Гърция.

„ Колкото повече се чете този меморандум, толкоз повече стартира да наподобява на остаряла апокрифна книга. Тук единствено на пръв взор става въпрос за вложения, като се зачетем виждаме, че става дума за достъп до активи – общински и държавни ”, изясни съпредседателят на ГЕРБ, Томислав Дончев.

Борисов прикани да се търси път към реализиране на национално единодушие, в което президентът Радев да има водеща роля, с цел да стартира справяне с рецесията. „ Това държавно управление е цар на разточителството на фона на недоволно население поради инфлацията. Не е вест, че ще плащаме лихви. Сега се готвят да вземат 1 милиард евро от външните пазари. Не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и когато си тръгнат, няма кой да ви помогне? Трябва национално единодушие и президентът Радев има водеща роля, с цел да се измъкнем от обстановката, в която сме ”, съобщи някогашният министър председател.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР